Ondernemen in turbulente geopolitieke tijden

Als accountant, ondernemer én vooral als mens wilde ik vier jaar geleden een langgekoesterde droom verwezenlijken. Samen met collega Ton Koelewijn nam ik, Theo van Duijn, een nieuwe stap met de oprichting van Qwintess, een in alle opzichten innovatief advies-/accountantskantoor. Wij gingen het avontuur aan en inmiddels staat een nieuwe generatie standvastig aan het roer. Wat wordt dan je rol en hoe zet ik mijn kennis en ervaring in deze ongekend onzekere tijden in?

28 NOVEMBER 2022   //   THEO

Eind 2020 heb ik mijn aandelen overgedragen aan de nieuwe partners Lynn Pennings (36 jaar) en Julian Jonker (32 jaar). Zij voldeden aan het profiel en hebben zich de afgelopen jaren meer dan waargemaakt. Qwintess heeft zich daadwerkelijk ontwikkeld tot het vernieuwende advieskantoor dat ik voor ogen had: met een nieuwe generatie van hoogopgeleide slimme mensen die verder kijken dan alleen accountancy en waarbij duurzaamheid een kernwaarde is.

Vrije rol
In mijn nieuwe rol hou ik mij afzijdig van de operationele activiteiten en de dagelijkse gang van zaken. Wel sta ik Lynn en Julian bij vanuit een senior adviseursrol, gevraagd en ongevraagd. Ik ben in 1990 ondernemer geworden, alle ervaring die zij nu opdoen heb ik al. Af en toe vragen ze dan ook: ‘Hoe kijk jij hier nu tegenaan?’ Ik ben econoom, maar kijk ook naar het politieke krachtenveld in de wereld. Mijn zoon zit in de politiek, dicht bij de macht en bij het vuur, dus af en toe wordt er gespard. Ik heb nu de vrijheid om lekker ad hoc bezig te zijn. Met de adviesfuncties bij bedrijven in heel verschillende sectoren, zoals de bouw, transport, horeca en zorg voel ik me bijzonder in mijn element. Naast energieke bijdragen bij vorenstaande bedrijven ben ik ook investeerder en adviseur bij start-ups.

Netwerk
Bedrijven benaderen mij regelmatig vanuit mijn privé- of relatienetwerk. Hierdoor spreek ik een diversiteit aan ondernemers. Het zijn regelmatig bedrijven waarvan Qwintess niet de accountant is. Zij bellen mij op met de vraag of ik een oplossing heb voor een probleem waarmee zij worstelen. Ze willen weten hoe ik erover denk. Vanuit nieuwsgierigheid en drive ga ik altijd aan tafel. Ik stel veel vragen en luister. Wat is de echte vraag, die ligt vaak achter de zogenaamde vraag. Wat speelt er? Kan ik echt helpen? Eerst ontleed ik de hulpvraag. Het kan dat Qwintess later een rol gaat spelen bij het bedrijf, maar dit hoeft niet. Ik opereer volledig vrij en onafhankelijk en geef aan hoe ik de situatie zie.

Wat speelt er
Ik schuif vanuit mijn adviesfuncties aan bij directietafels en zie op dit moment wat de gevolgen zijn van de huidige instabiele situatie in de economie en geopolitiek. Tijdens de coronacrisis is de overheid via uitstel van belastingbetalingen bedrijven ruimhartig tegemoet gekomen om te zorgen dat de economie overeind bleef. Psychologisch en financieel daadwerkelijk een goede zaak. Die bedragen moeten nu echter terugbetaald worden. Een schuld van € 60.000 die in 5 jaar in 60 maandelijkse termijnen terugbetaald moet worden, betekent wel elke maand € 1.000. Die problematiek speelt bij heel veel ondernemingen en niet allemaal zijn ze nog levensvatbaar.

Daar zijn sinds de start van de oorlog in Oekraïne talloze complicaties bijgekomen. Die oorlog is voorlopig nog niet afgelopen en Poetin probeert in meerdere opzichten Europa economisch te ontregelen en uit elkaar te spelen. Daarvoor zijn middelen genoeg: energiecentrales bombarderen, datakabels vernietigen en satellieten saboteren. Kijk in onze economie bijvoorbeeld naar cafés en restaurants: huur, energie, personeel, inkoop; door inflatie is alles aanzienlijk duurder geworden. Dat hakt er flink in. Mensen komen met de oplopende kosten voor o.a. boodschappen en energie niet of nauwelijks meer rond of maken de afweging: ‘Kunnen wij nog wel uit eten, op vakantie of kleding kopen?’ Het ziet er op dit moment economisch allesbehalve rooskleurig uit. En dan hebben we ook nog te maken met een terughoudende bank, daar hoeven bedrijven het momenteel niet echt van te hebben.

Eenzaam
De meeste ondernemers zijn op een bepaalde manier ook eenzaam. Het is hun business, zij zijn verantwoordelijk en moeten nu ingrijpende besluiten nemen. Bij wie ga je dat toetsen? Het “gemiddelde” accountantskantoor wordt daarbij niet echt als dynamisch ervaren. Ik kijk breder, net zoals Qwintess ook breder kijkt. ‘Moeten we een activiteit beginnen?’, ‘Moeten we een activiteit schrappen?’, ‘Moeten we ons voorbereiden op loonstijgingen?’, ‘Moeten we investeren in gebouwen?’, ‘Moeten wij het bedrijf verkopen?’, ‘Hoe gaat het met mijn gezin in de toekomst’ en ‘Hoe werkt duurzaamheid toekomstig uit op mijn bedrijfsmodel’, zijn zomaar wat vragen die aan mij voorgelegd worden. En al ben ik al 32 jaar ondernemer, wat er nu gebeurt in de wereld heb ik in al die jaren nog nooit meegemaakt. Dit gaat veel verder dan de financiële crisis in 2008.

Wat is wijsheid
Wijsheid zit in kennis, maar ook in ervaring. In goed luisteren en met een open blik naar buiten kijken. Nooit stilstaan als dat achteruitgang betekent, maar keuzes maken. En niet alleen zeggen, maar ook doen. Zo heeft Qwintess zich recent aangesloten bij ZeroCO2. Dit platform helpt bedrijven op een integrale wijze bij het verduurzamen, bijvoorbeeld met analyses, contacten, subsidies en financieringsaanvragen. Qwintess heeft zich trouwens in de coronaperiode flink onderscheiden met specifieke financieringsarrangementen voor ondernemingen. Maar wijsheid kan ook zijn: even pas op de plaats en hand op de knip. Als je als ondernemer met vragen zit, dan is Julian Jonker bij Qwintess de persoon voor bedrijfseconomische vraagstukken, en Lynn Pennings voor fiscale. En wie je altijd mag bellen? Dat ben ik, Theo!